2012. augusztus 13., hétfő

Illúziók és a valóság I. - Főzési lehetőség

Tegnap hazajöttünk a Balatonról...

Már többször leírtam, hogy régóta ismerjük a balatonföldvári szállodát, amelyet átvett az Erzsébet-program.

Általában apartmant szoktunk lefoglalni, mert a szálló saját konyhája már jó 20 éve nem üzemel. Hogy pontosan mikor zárták be, nem tudom, de amikor gyerekkoromban nyaraltunk ott a családdal, még működött: reggeli, ebéd, vacsora és kirándulócsomag is volt, többféle menüből lehetett választani.
A konyha 1997-2009 között már csak fizikailag volt meg - egy darabig más üdülőkben oldották meg az étkeztetést -, viszont az apartmanokban és egy közös konyhában lehetett főzni. Volt mosogató, hűtő, edények, étkészlet, tálalóeszközök, még vágódeszka és fakanál is. Mindegyikben. A nagy, kétszobás apartmanokban és a kicsi, beépített szekrényes-konyhás egyszobásokban is.

A nagy apartmanban, amelynek saját konyhája is volt (pb-gázos tűzhellyel, spejzzal), most a szálloda vezetője lakik. A többiben a kétlapos villanyrezsókat csak melegítésre alkalmas mikrosütőre cserélték. Eszközök: tányér, bögre, eszcájg. A hűtő és némelyik apartmanban a mosogató szintén megvan. Főző- ill. tálalóedények, kancsó, teáskanna, kávéfőző, merőkanál stb.: eltűntek.
Mi viszont - még ha nem is lettek volna ismereteink korábbról - ezt vettük irányadónak:
"A hotel 34 szobával (két pótágy helyezhető el bennük), valamennyi fürdőszobával, erkéllyel, hűtőszekrénnyel és televízióval rendelkezik. A négyszemélyes apartmanokban egy nappali, egy hálószoba, beépített konyha és fürdőszoba található. A szobákat társalgó, televízió-szoba, teakonyha, három számítógéppel felszerelt internetszoba és büfé egészíti ki. A szobákban és a közös a helyiségekben ingyenes internet hozzáférés van."
Ezért aztán főzésre készültünk, mivel - ritka kivételként - a balatonföldvári Erzsébet-szálló csak reggelit ígért nekünk, nem félpanziót, bár az ár és az üdülés időtartama megegyezett a hasonló színvonalú balatoni félpanziós szálláslehetőségekével. Tehát bevásároltunk a lellei Aldi-Lidl centrumban, dagadozott a hűtőtáska a gyorsan elkészíthető félkész ételektől 6 személyre.

Főzött már valaki mikrosütőben pl. túrós derelyét? Sült virslit? Levest? Milánói makarónit?

Szerencsére nekünk végül nem kellett megpróbálnunk. Bár tényleg bezárt a nagykonyha (itt egyszer főztem korábban, amikor a nagy apartmanban kifogyott a gázpalack, és a vezetőség beengedett a működőképes csak használatlan konyhába), kulcsra volt zárva a több tűzhellyel és sok edénnyel rendelkező teakonyha mindkét ajtaja is, sőt az igazgatóhoz sem lopakodtam át a szomszéd erkélyen keresztül.

Viszont áthágva a tűzrendészeti szabályzatot - miszerint saját főző- és melegítőeszközt tilos üzemeltetni -, a közelben nyaraló barátainktól (akiknél a két legnagyobbat szállásoltuk el) az idén nyáron ajándékba adott indukciós főzőlapot azért elkértük két zománcos lábossal, egy kiszedővel és egy merőkanállal együtt, és becsempésztük a mosogatóval is rendelkező apartmanba.

A kezdeti sokk után késő este, mire mindent "elrendeztünk", főztem négy liter teát és egy kis sült zöldséget, ez nagyjából helyrebillentette a lelki egyensúlyomat. Sajnos az Erzsébet-programba vetett hitemet azért nem.