2012. május 8., kedd

Nagy gyerek nagy gond...

Azt mondják kis gyerek - kis gond, nagy gyerek - nagy gond.
Úgy tűnik, ezt az Erzsébet-program kitalálói is így gondolják, mert - a MÁV nagycsaládos kedvezményével ellentétben - nem számítottak bele a 18 év feletti gyerekek a nagycsaládba sem a létszámnál, sem pedig a kedvezményesen üdülőknél. Akkor sem, ha még tanulnak, akkor sem, ha még akár családi pótlék is jár utánuk. Ez volt az utolsó csepp abban a bizonyos pohárban, a csatlakozó szülő plusz fizetnivalója után.

Mi alapvetően szerencsés család lennénk, mivel a nagy gyerekeink is szívesen jönnek velünk nyaralni, nem rázzák le a lehetőséget, hogy inkább a haverokkal, meg hű de ciki. Sajnos rájuk nem gondoltak az Erzsébet-programnál.
Az ő részükre befizetendő díjról az első perctől kezdve változó információkat kaptam: az első ügyintéző a hivatalos számon még 35000 Ft-ot számolt fejenként. A Human Jövő csomagajánlataiban a "csatlakozó felnőtt" 30000 Ft per fő volt. Amikor végre bejutottam a foglaláshoz, már csak 20-20000 Ft-ot tett volna hozzá. Remélem, lesz még alacsonyabb is :)

A baj csak az, hogy amikor elkezdtem számolni, kb. április 17-én (az önrész már be volt fizetve!), akkor ez jött ki: 30000 önrész + 20000 másik szülő + 70000 a két nagy = 120000 Ft.
Ez lett volna a nyaralásunk teljes ára 8 főre és 7 éjszakára, reggeli és támogatás nélkül.
Az akkori információk szerint, ha a pénzt befizetjük, valószínűleg ugyanezt fedezi, de hogy az ezen felüli, 90000 Ft támogatást mire kell befizetni, azt már el sem tudtam képzelni.
A szálloda nem állt  a csőd szélén, ismertük a vezetőjét - ő elvesztette ezt az állást az állami kezelésbe vételkor, csak a technikai dolgozók maradtak -, nyáron telt házzal üzemelt korábban is.

És, ami talán a legfontosabb: az ember azért próbál üdülési támogatásra pályázni nagycsaládosként, mert nem áll a rendelkezésére elég pénz arra, hogy támogatás nélkül nyaraljon. Azaz nincs 120000 Ft-ja.

Hosszas keresgélés és gondolkodás számolgatás után - közben azért javultak a feltételek is - abban maradtunk a családfővel, hogy nem hagyjuk veszni a befizetett önrészünket - korábban szigorúan kimondták, hogy befizetett önrészt nem lehet visszaigényelni! -, megpróbálunk az ismerős helyre foglalni, ha lesz rá lehetőség, legfeljebb a nagyobbak nem alszanak ott, hanem ismerősöknél pár megállóval arrébb a Balaton-parton.
Puhatolózni kezdtem a lehetőségek felől a fórumozóknál, hogy aki már tud foglalni, nézze meg, mit adnak Földváron a pénzünkért. Ismét egy csalódás: bár adnak reggelit is, csak 4, nem főszezonban pedig 5 éjszakára elég az üdülési támogatás. És persze pluszban fizetni akkor is kellene nekem is és a két nagyobbnak is.
Megint hosszas tépelődés - hogyan vesztünk kevesebbet? -, ennyiért érdemes egyáltalán több mint 200 km-t utazni? A két kicsink (2 és 4 évesek lesznek nyáron) és az önellátás miatt muszáj autóval menni, az sem kis pénz. Vendéglőt természetesen eszünkbe sem jut az étkezési lehetőségek között említeni, az olcsó bevásárlási lehetőség meg autós távolságra van. Kiságy, vízi játékok, babakocsi - szintén nem annyira szállíthatóak vonaton. Na jó, majd útba ejtjük a dunántúli rokonlátogatás előtt vagy után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése